Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Ευρετήριο κλισέ πολιτικών φράσεων


Παραθέτω μικρό ευρετήριο φράσεων-κλισέ των πολιτικών, ΟΛΩΝ των παρατάξεων και (δυστυχώς) ΟΛΩΝ των ηλικιών. (Η συνέχεια εδώ)
Άπλετο φως: αναφέρεται επί σκανδάλων. Αποτελεί δήθεν την απαίτηση όλων. Σημαίνει ότι η πολιτική βούληση δεν υπάρχει και αν γίνει κάτι, αυτό θα γίνει από τους δικαστές. Κάποιες φορές ακολουθεί δημιουργία «εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής» που αφού εξετάσει τα πράγματα πάει εκδρομή στην Αράχωβα για να της φύγει η στεναχώρια.

Μαχαίρι στο κόκαλο / Μαχαίρι στο μεδούλι: Φράση υποτίθεται πολιτικών αποφασισμένων για όλα. Εφάμιλλη της «γροθιάς στο μαχαίρι». Θέλει να καταδείξει ότι θα χυθεί αίμα με σκοπό την κάθαρση. Συνήθως ο λαός χαμογελάει με συγκατάβαση. Μερικές φορές ακολουθεί από τον απλό κόσμο η φράση «σιγά μη σκίσετε κάνα καλσόν»
Πολιτικές και ποινικές ευθύνες στους υπεύθυνους από όπου κι αν προέρχονται: μπερδεμένη φράση. Εννοεί ότι δεν φταίμε εμείς, αλλά ίσως αν σπάσει κάνας διάολος το ποδάρι του να χρειαστεί να διαψεύσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τις φήμες. Σπάνια ακολουθείται και από τη φράση «οι ένοχοι θα τιμωρηθούν όσο ψηλά κι αν βρίσκονται» που προμηνύει την υποχρεωτική παραίτηση κάποιου στελέχους εν είδη εξιλαστηρίου θύματος. Αυτό γίνεται μόνο όταν ο κόσμος είναι στα πρόθυρα να τους ρίξει στην πίσσα με τα πούπουλα.
Να αφεθεί η δικαιοσύνη να επιτελέσει το έργο της: αυτό σημαίνει ότι έρχεται το καλοκαίρι και θα πάμε για μπάνια. Τίποτα πια δε θα λειτουργεί.
Συντεταγμένη πολιτεία: θα πει ότι η κυβέρνηση δεν έχει ευθύνη γι αυτά που καταγγέλλουν οι άλλοι. Ότι υπάρχουν κι άλλοι θεσμοί που ενδέχεται να λειτουργήσουν. Η συντεταγμένη πολιτεία αποτελεί μια περιοχή ασάφειας και θα μπορούσε αντί για συντεταγμένη Πολιτεία να χρησιμοποιηθεί άλλη περιοχή όπως συντεταγμένη Φιλοθέη, συντεταγμένα Κάτω Πατήσια κλπ.
Μορφή χιονοστιβάδας: λέγεται για αποκαλύψεις ή για καταγγελίες. Ατυχώς διότι μια χιονοστιβάδα έχει μικρό μέγεθος στην αρχή και μεγάλο στο τέλος. Συνήθως η απόδοση ευθυνών καταλήγει σε μέγεθος χιονόμπαλας.
Πύρινη λαίλαπα / Μολώχ της ασφάλτου: μηντιακές ατάκες που προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες στο λαό και όχι στις υποδομές. Ο κρατικός μηχανισμός (γνωστή έκφραση που καμία σχέση δεν έχει με το αδέσποτο ασκέρι της χώρας μας) συνήθως λέμε ότι ολιγώρησε και γι αυτό η πύρινη λαίλαπα τα ρήμαξε όλα. Όσο για τον Μολώχ δεν έχει καμιά σχέση με μητροπολίτη (ο Μολώχ ασφάλτου δεν είναι κάτι αντίστοιχο με τον Θηβών Ιερώνυμο). Μην τα μπλέκετε. Μολώχ ήταν θεός στον οποίον έκαναν θυσίες. (Προσοχή: καμία σχέση με τη μολόχα).
Σφοδρή επίθεση / Εξαπέλυσε μύδρους: συνήθως η αντιπολίτευση κάνει την επίθεση. Συνήθως δεν έχει προτάσεις και απλά καταγγέλλει.
Καινοτόμες δράσεις / Πρόκληση της εποχής / Σφαιρική αντιμετώπιση: συνήθως είναι ατάκες υπουργών όταν εγκαινιάζουν κάτι. Μερικές φορές η σφαιρική αντιμετώπιση λέγεται και όταν οι υπουργοί ζορίζονται να λύσουν κάτι και λένε ότι για να λυθεί το πρόβλημα πρέπει να λυθούν όοολα τα άλλα που εμείς δεν τα ξέρουμε γιατί άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας. Την επόμενη μέρα αυτοί οι ίδιοι θα μας πληροφορήσουν ότι όοολα τα προβλήματα δεν είναι δυνατό να λυθούν ως δια μαγείας και άρα στο δίλημμα όλα ή κανένα να αρκεστούμε στο κανένα μιας και αυτοί δεν είναι ούτε ο Χάρυ Πότερ ούτε ο Κόπερφιλντ. Και μιας και μιλούν με όρους της γεωμετρίας, να παρατηρήσουμε ότι μιλούν για σφαιρική αντιμετώπιση και όχι για κωνική αντιμετώπιση ούτε για επιφανειακή αντιμετώπιση. Σίγουρα πάντως δεν μιλούν για ευθεία αντιμετώπιση.
Ριζοσπαστικές τομές: αποτελούν υποχρεωτικές ασκήσεις στου κασίδη το κεφάλι από κάθε νέα κυβέρνηση, ή κάθε νέο υπουργό που αναδομήθηκε και από βουλευτής βρέθηκε στο νέο του πόστο. Θεωρεί απαραίτητο να κάνει αλλαγές ακόμα και σ αυτά τα λίγα που λειτουργούν σωστά. Έχει το άγχος να τον θυμόμαστε όταν θα χάσει τη θέση του. Και συνήθως το καταφέρνει διότι μας μένει αξέχαστος.
Μεγάλη δημοκρατική παράταξη: Όλες οι παρατάξεις είναι μεγάλες και όλες είναι δημοκρατικές. Ακόμα και όσες έχουν μικρά ποσοστά στις εκλογές πάλι λένε ότι είναι μεγάλες μιας και ξέρουν ότι ο λαός αυτούς κατά βάθος αγαπάει, αλλά τυφλώνεται, στραβώνεται, πιάνεται κορόιδο και μετά μετανιώνει. Καμία παράταξη της μειοψηφίας όμως δεν βγαίνει να βρίσει το λαό που την προδίδει ενώ την αγαπάει γιατί ο λαός είναι υποψήφιος πελάτης και ο πελάτης ως γνωστόν έχει πάντα δίκιο ακόμα κι αν είναι καρναβάλι. Η παράταξη θα τον περιμένει να επιστρέψει σ αυτήν διότι σου λέει άστον να κάνει το κέφι του. Θα γυρίσει θα γυρίσει πάλι στο τέλος σε μένα θάρθει. Όσο πιο μεγάλη είναι μια παράταξη τόσο πιο δημοκρατική ισχυρίζεται ότι είναι. Χίλιοι καλοί χωράνε σου λέει. Συμπέρασμα: στις παρατάξεις το μέγεθος μετράει.
Υπεύθυνη κυβέρνηση: είναι μπηχτή αυτή για τους άλλους. Ότι είναι ανεύθυνοι. Επειδή εναλλάσσονται οι υπεύθυνες κυβερνήσεις στη χώρα μας γι αυτό τα αποτελέσματα περιγράφονται από άλλες καινοτόμες φράσεις όπως «αφήσατε καμένη γη, σεληνιακό τοπίο, κρανίου τόπο, λεηλατημένα ταμεία κλπ».
Στις εσχατιές της χώρας: σε προεκλογική συγκέντρωση μακριά από την πλατεία Συντάγματος. Πχ στη Λαμία.
Στα μετερίζια του αγώνα: παλιομοδίτικη έκφραση δανεισμένη από την επανάσταση του 21. Συνήθως λέγεται από αθεράπευτα αριστερούς.
Αντιλαϊκή πολιτική / Διγλωσσία / Λαϊκισμός: ψάξτε τώρα εσείς να βρείτε ποιο είναι το χειρότερο. Ο λαϊκισμός είναι κάτι κακό που το καταγγέλλουν οι δεξιοί που είναι τάχα πιο αριστοκράτες. Η αντιλαϊκή πολιτική είναι κάτι κακό που το καταγγέλλουν οι φτωχοί αριστεροί που χορεύουν πάνω στα γιαπιά με το ζεμπίλι. Η διγλωσσία είναι λέξη κλειδί που αντικατέστησε τη λέξη ψέμα ως πιο επιστημονικοφανής και δείχνει καταγγελία αλλά αυτός που την κάνει είναι καλλιεργημένος.
Παγκοσμιοποίηση / Εθνικισμός / Διαπλοκή: φτου κακά. Το περίεργο είναι ότι η κάθε μεγάλη δημοκρατική παράταξη θεωρεί κακό και τον εθνικισμό και την παγκοσμιοποίηση που είναι έννοιες αντίθετες. Έτσι λοιπόν η παγκοσμιοποίηση είναι μια διεθνής συνωμοσία. Η διαπλοκή από την άλλη είναι μια συνωμοσία με ντόπιους.
Αλλαγή / Διαφάνεια / Επανίδρυση του κράτους: ειδικά το τελευταίο είναι το πιο νωπό σύνθημα με το οποίο η ΝΔ έγινε κυβέρνηση. Χρησιμοποιήθηκε από την θεατρική επιθεώρηση με καίρια ερωτήματα τύπου «τι ώρα θα γίνει η επανίδρυση του κράτους; Άμα κοιμηθώ να με ξυπνήσετε».
Όμηροι αγκυλώσεων: ατάκα πολύ εξεζητημένη. Προφανώς γραμμένη από φιλόλογο. Θυμίζει ροκ συγκρότημα. Κι όμως είναι κακό και βρίζει στα κρυφά τον αντίπαλο με μια εσάνς κουλτούρας. Παλιά έλεγαν τους άλλους αρτηριοσκληρωτικούς. Τώρα περάσαμε σε άλλες παθήσεις, στις αγκυλώσεις και στα αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Είμαι βαθειά συγκινημένος: μέχρι μέσα. Μου σηκώθηκε η τρίχα λέμε.

3 σχόλια:

  1. Αμ για το "δομημένο διάλογο" τι έχεις να πείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πετύχατε σε ολα διάνα! Να προσθέσω επισης μια αλλη φράση κλισέ που τη λενε ολα τα πολιτικά σκουπίδια στα πάνελ τηλεοπτικών εκπομπών και δεν ειναι αλλη απο το "Το θεωρώ αυτονόητο" παίρνοντας και το ανάλογο σοβαροφανές ύφος οτι τάχα μου ειναι ατομα ευθύνης και σοβαρότητας.. Τετοιου είδους πολιτικοί πρεπει να στερούνται καθε ειδους προβολής μεχρι να εξαφανιστούν δια παντος, απλα ο κοσμος πρεπει να ξυπνησει επιτελους και να κλείσει τις τηλεοράσεις, ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει και πιο ύπουλη φράση. Είναι η 'Έχουμε σχέδιο". Όταν ακούγεται αυτό, ο κόσμος πια αυτόματα ανησυχεί. Διότι καταλαβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Εξάλλου φτάσαμε στο Έρεβος εξαιτίας των σχεδίων. Είτε γιατί απέτυχαν είτε γιατί "πέτυχαν"

      Διαγραφή

Εδώ θα αφήνετε σχόλια και... σχολιανά