Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Μην πετάτε σκουπίδια


Προβληματισμό προκαλεί η έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας στο χώρο γύρω από τη Βουλή. Η αυτοσχέδια βόμβα εξερράγη ένα τέταρτο μετά από τηλεφώνημα αγνώστου σε εφημερίδα που ειδοποίησε για την ύπαρξη του εκρηκτικού μηχανισμού, με αποτέλεσμα να εκκενωθεί η περιοχή. (Η συνέχεια εδώ).
Ο μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε κάδο απορριμμάτων κοντά στη Βουλή. Η ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται να είναι προβληματισμένη από τα γεγονότα και από τα ευρήματα. Συγκεκριμένα:
Στο χώρο σχεδόν πάντα υπάρχει μικροπωλητής τσολιαδακίων και γκρηκαρτίστας. Ο μικροπωλητής πάντα μένει στο σημείο αυτό μέχρι τις 9 το βράδυ. «Συμπτωματικά» ο μικροπωλητής έφυγε στις 8, δηλαδή μια ώρα νωρίτερα από το συνηθισμένο.
Την ίδια ώρα στην περιοχή υπήρχε πολυάριθμο γκρουπ Ιαπώνων τουριστών που αποτελούν και το target group του μικροπωλητή. Ο εκπρόσωπος της αντιτρομοκρατικής δήλωσε ότι μεγάλα ερωτηματικά υπάρχουν για την ταυτόχρονη ύπαρξη των Ιαπώνων τουριστών και την αναχώρηση του πωλητή τσολιάδων. Ειδικά μετά την προμήθεια του μικροπωλητή μεγάλης ποσότητας σουβενίρ με τον κωδικό «η Barbie τσολιάς», θα ήταν αναμενόμενο ο μικροπωλητής να μείνει στο χώρο μέχρι να ξεπουλήσει το εμπόρευμα, μιας και είναι γνωστή η λατρεία που τρέφουν οι συγκεκριμένοι τουρίστες για την ελληνική φουστανέλα.
Το γιατί και το πώς έφυγε ο μικροπωλητής από το χώρο μια ώρα νωρίτερα, αναμένεται να απαντηθεί σύντομα αφού διενεργείται προανάκριση. Επίσης εντύπωση προκαλεί η απουσία και πάλι εντελώς συμπτωματικά του γνωστού διδύμου γκέη των αφών Τατά που συνήθως εκείνη την ώρα βρίσκονται κοντά στο φυλάκιο και πειράζουν τους τσολιάδες. Το γνωστό δίδυμο ομοφυλοφίλων επιχειρεί πάντα να ερεθίσει τους τσολιάδες με προστυχόλογα με σκοπό να τους σηκωθεί η φουστανέλα από μπροστά και να εκθέσουν τη φρουρά φωτογραφίζοντάς τους και ανεβάζοντας τις φωτογραφίες των τσολιάδων σε στύση στο internet. Μάλιστα ο ένας είχε συλληφθεί πριν μια εβδομάδα όταν πήγε κοντά στους τσολιάδες και επιχείρηση να τους κάνει στρίφωμα στη φουστανέλα για να γίνει πιο καυτή όπως ισχυρίστηκε.
Προφανώς οι τρομοκράτες παρακολουθούσαν το χώρο και μόλις είδαν ότι το πεδίο είναι ελεύθερο, τοποθέτησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό στον κάδο των σκουπιδιών. Ο μηχανισμός, σε αντίθεση με προηγούμενες ενέργειες, ήταν υπερσύγχρονος. Σε παλιότερες τέτοιες ενέργειες συνήθως οι άγνωστοι τοποθετούσαν εκρηκτικό υλικό μέσα σε κατσαρόλα. Και μάλιστα το υλικό ήταν μικρής αξίας (συνήθως μείγμα νιτρογλυκερίνης με όσπρια) που απλά πυροδοτούνταν με ωρολογιακό μηχανισμό (ξυπνητήρι ή ρολόι με κούκο συνδεδεμένο με φυτίλι και καρβουνάκια θυμιατού).
Στην ενέργεια αυτή όμως οι άγνωστοι χρησιμοποίησαν όχι κοινή κατσαρόλα, αλλά πολύπλοκο μηχανισμό που αποτελούνταν από χύτρα ταχύτητας, 2 κουταλάκια του γλυκού μπούκοβο, μια πρέζα σκόρδο, ένα πηνίο Ρούμκορφ με πιεζοηλεκτρικό αναβολέα, ζάχαρη άχνη, 2 σουτζούκ λουκούμ, και 12 κιλά τρινιτροτολουόλης. Ο πρωθυπουργός προσπαθώντας να περιγράψει τον μηχανισμό στους δημοσιογράφους, όταν έφτασε στη λέξη τρινιτροτολουόλη, έπαθε γλωσσική αγκύλωση και εισήχθη στο νοσοκομείο. Η κατάστασή του δεν εμπνέει ανησυχία διαβεβαίωσαν οι γιατροί.
Εικάζεται ότι η βομβιστική ενέργεια είναι έργο της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς, που αποτελούν παρακλάδι του συγκροτήματος Κόκκινα Χαλιά (νικητές του X-Factor την περσινή χρονιά) οι οποίοι με τη σειρά τους είναι παρακλάδι της γκαλερί Μοιραράκη. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι Πυρήνες της Φωτιάς μετά τον τελευταίο τους δίσκο με τίτλο «Όλα στον ατμό» που σηματοδοτεί μια στροφή του συγκροτήματος σε πιο ακουστικό ήχο, θα μετονομαστούν σε Πυρήνες της Χόβολης. Γι αυτό το λόγο δεν χρησιμοποίησαν κατσαρόλα για την έκρηξη, αλλά χύτρα με όσπρια. Εικάζεται ότι στην επόμενη ενέργεια θα χρησιμοποιήσουν γιουβέτσι σε πήλινο για αποπροσανατολισμό της αστυνομίας.
Ο αρχηγός του γκρούπ των Ιαπώνων τουριστών δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από το θέαμα της έκρηξης, ευχαρίστησε για τη φιλοξενία και την υποδοχή που τους επεφύλαξε ο κόσμος στην Ελλάδα και επεσήμανε ότι απλά ο Δήμος Αθηναίων πρέπει να τους προειδοποιεί έγκαιρα όταν θα ρίξουν πυροτεχνήματα και σε άλλους ιστορικούς χώρους που θα επισκεφτούν ώστε αφενός να βγάλουν τις φωτογραφικές τους μηχανές και αφετέρου να φέρουν τσοπστικς για να μπορέσουν να τσιμπολογήσουν ό,τι μπορέσουν μετά την έκρηξη των υλικών που είναι ως επί το πλείστον φαγώσιμα.

Φόβοι της αστυνομίας υπάρχουν ότι τέτοιες ενέργειες θα γίνουν συχνότερες τις μέρες αυτές. Μάλιστα ζητήθηκε η αρωγή του Στέλιου Παρλιάρου για να μπορέσουν να προβλέψουν αν μπορεί να τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός μέσα σε βασιλόπιτες. Ο γνωστός σεφ ζαχαροπλαστικής αρνήθηκε τέτοιο ενδεχόμενο λέγοντας ότι αυτό είναι ξεκάθαρη δουλειά ερασιτεχνών που μόνο στο Love bites συναντά κανείς, και ότι ο καταλληλότερος να καταθέσει την άποψή του για τέτοια ζητήματα είναι ο Στέφανο Μποτρίνι.
Αξιοσημείωτο είναι το θάρρος των τσολιάδων που δεν θέλησαν να απομακρυνθούν μετά το προειδοποιητικό τηλεφώνημα. Όμως από την ισχύ της έκρηξης οι φρουροί μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη δυστυχώς έμειναν ο ένας χωρίς τσαρούχια και ο άλλος χωρίς φουστανέλα. Ο σχεδιαστής μόδας Βασίλειος Κωστέτσος πρότεινε η κυβέρνηση να λάβει μέτρα ώστε στο επόμενο αντίστοιχο συμβάν οι τσολιάδες να μην μένουν με το καλσόν, αλλά να εγκρίνει κονδύλιο ώστε να φέρουν εσωτερικώς ζαρτιέρες που να καταλήγουν σε κάλτσες μέχρι το γόνατο. «Ένα ντεπιεδάκι για τέτοιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο κάτω από τα σιγκούνια» δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ θα αφήνετε σχόλια και... σχολιανά