Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Σκατάληψη

Αίσθηση έχει προκαλέσει η κατάληψη χώρου του πανεπιστημίου στην Αθήνα από λαθρομετανάστες. Οι λαθρομετανάστες έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά με πλοίο από την Κρήτη πριν μερικές μέρες και κατόπιν μετέβησαν στη Νομική Σχολή όπου εγκαταστάθηκαν σε αίθουσα της σχολής που δεν προορίζεται για μαθήματα. Τα κόμματα της αριστεράς καταγγέλλουν την κυβέρνηση για αναλγησία στο θέμα των λαθρομεταναστών. Τα κόμματα της δεξιάς την καταγγέλλουν για υπερβολική ευαισθησία, οι αριστερές φοιτητικές παρατάξεις την καταγγέλλουν τις πρωινές ώρες, ενώ οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων των φοιτητών την καταγγέλλουν από το απόγευμα και μετά. Περισσότερα εδώ.)
Συγκεκριμένα ο υπουργός προστασίας του πολίτη δήλωσε ότι οι πρυτανικές αρχές έχουν την ευθύνη της προάσπισης του ασύλου, ενώ ο υπουργός προστασίας του φοιτητή δήλωσε ότι σαν φέρει ο Μάρτης δυο νερά κι ο Απρίλης άλλο ένα, χαρά σε κείνον τον γεωργό που τά χει όλα σπαρμένα. Ο ΛΑΟΣ πρότεινε να μπει φράχτης ανάμεσα στο αμφιθέατρο της Νομικής και στον προαύλιο χώρο που μάλιστα θα πρέπει να είναι και ηλεκτροφόρος. Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι και οι λαθρομετανάστες έχουν δικαίωμα στη μόρφωση και ότι πρέπει η πολιτεία άμεσα όχι μόνο να επιτρέψει και στους 300 λαθρομετανάστες να παρακολουθήσουν τα μαθήματα της αρεσκείας τους στη Νομική σχολή, αλλά το μέτρο να επεκταθεί και σε άλλες σχολές γιατί πολλοί από αυτούς εξεδήλωσαν την επιθυμία να ασχοληθούν με τα μαθήματα οικονομικών που θα τους βοηθήσουν όταν αργότερα αναζητήσουν εργασία στη χώρα μας.
Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του το μεσημέρι εκφράζει την αγανάκτησή του για τους περιορισμούς που τίθενται ως προς τις σπουδές των νεαρών λαθρομεταναστών και καλεί την κυβέρνηση να λάβει υπόψην της την κοινωνική ανισότητα και προτείνει για την αποκατάστασή της, την απονομή πτυχίου Νομικής αμέσως μετά την είσοδο στο φουαγιέ της Σχολής, και αδειοδότηση του κάθε πτυχιούχου λαθρομετανάστη αυτομάτως ώστε να μπορέσει να ασκήσει κατευθείαν το επάγγελμα του δικηγόρου χωρίς τις χρονοβόρες διαδικασίες της γραφειοκρατίας.
Τα γεγονότα ξεκίνησαν πριν ένα περίπου μήνα όταν στο λιμάνι Χανίων επιβιβάστηκαν στο κρουαζιερόπλοιο Κούντα Κιντέ 300 περίπου λαθρομετανάστες με σκοπό να αποβιβαστούν στο λιμάνι του Πειραιά και να εργαστούν ως ανώτερα στελέχη πολυεθνικής στην Αθήνα, όπως τους διαβεβαίωσε κάποιος με το όνομα Σηφαλιός. Ο Σηφαλιός χρέωσε με 1300 ευρώ τον καθένα για το ταξίδι εξαπατώντας τους ότι το πλοίο είναι υπερπολυτελές και ότι το κουπί που τραβάνε θα είναι μέχρι να βγουν στα ανοιχτά. Μετά την άφιξή τους στον Πειραιά, οι λαθρομετανάστες οδηγήθηκαν από ανθρώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων σε αστικά λεωφορεία και εκεί απλά δήλωσαν ότι ανήκουν σε πρωτοβουλία πολιτών που αρνούνται να πληρώσουν το λεωφορείο. Αποβιβάστηκαν όλοι κοντά στη Νομική Σχολή, όπου είχαν ενημερωθεί από τις χώρες τους ότι ο καθένας μπορεί να ζητήσει άσυλο. Στην πορεία τους προς τη σχολή ο αριθμός τους μεγάλωσε και έτσι τελικά στο φουαγιέ εισήλθαν 327 άνθρωποι, ο μάγος της φυλής με το όνομα «άγριος βούβαλος», μια αντιλόπη, ένας πραγματικός αγριοβούβαλος, δυο λιοντάρια που μπορούν να πηδάνε μέσα από φλεγόμενα στεφάνια, 3 στρουθοκάμηλοι που μπορούν να πηδάνε μέσα από φλεγόμενες μολότοφ, και ο πρώην πρόεδρος της Τυνησίας που τελεί υπό διωγμό.
Οι φοιτητές διαφόρων μη κυβερνητικών οργανώσεων και μη φοιτητικών παρατάξεων προέβησαν σε διαδήλωση έξω από το σπίτι του πρύτανη ο οποίος κατέβηκε με τις πυτζάμες και τους έδωσε ό,τι είχε στο ψυγείο του εκείνη την ώρα για να ενισχύσει τους λαθρομετανάστες που όμως συνέχισαν να ζουν υπό το καθεστώς άγριας λόρδας.
Κάποιοι καθηγητές της σχολής διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την κατάσταση που επικρατεί στις παραδόσεις των μαθημάτων τους όταν κατά διαστήματα εισβάλλουν ομάδες λιμοκτονούντων λαθρομεταναστών κυνηγώντας κάποια τίγρη για να την φάνε παρόλο που και οι ίδιοι οι λαθρομετανάστες ομολογούν ότι το κρέας της τίγρεως δεν είναι και το ιδανικότερο για μπάρμπεκιου και ότι περίμεναν κάτι περισσότερο από την ελληνική πολιτεία από ένα απλό εμβόλιο.
Η μητρόπολη Αθηνών προσέφερε στους λαθρομετανάστες μερικές τηλεοράσεις πλάσμα χωρίς όμως κεραία, ο σύλλογος κρεοπωλών κάποια σουβλάκια ενώ ο Απόστολος Γκλέτσος μια μπάρα διοδίων ως αναμνηστικό δώρο.
Οι φοιτητικές παρατάξεις πρότειναν εξαιτίας της αναστάτωσης που επικρατεί στο χώρο, να περάσουν όλα τα μαθήματα της εξεταστικής άνευ εξετάσεων, ενώ ο κοσμήτορας αντιπρότεινε να διαμορφωθούν αίθουσες εξετάσεων στο κρουαζιερόπλοιο Κούντα Κιντέ όπου απρόσκοπτα οι φοιτητές μπορούν να δώσουν τις εξετάσεις τους κάνοντας παράλληλα και ένα ταξιδάκι.
Ο ιατρικός σύλλογος Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι, μετά από υγειονομικές εξετάσεις διαπιστώθηκε η καλή κατάσταση της υγείας των λαθρομεταναστών, επισημαίνοντας παράλληλα ότι πρέπει να εφοδιαστεί ο χώρος με τουαλέτες, ώστε να μην μετατραπεί από χώρο κατάληψης σε χώρο σκατάληψης.
Στη φωτό καταληψίες λαθρομετανάστες ενώ εξετάζονται από Ω.Ρ.Λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ θα αφήνετε σχόλια και... σχολιανά