Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Πώς θα φύγουμε αν βάλουν φράχτη στον Έβρο;

Στη φωτογραφία είναι ένα διάγραμμα που δείχνει την πορεία των ελληνικών spreads έναντι του γερμανικού επιτοκίου την τελευταία πενταετία (πηγή: Bloomberg). (Η συνέχεια εδώ).

Τα ελληνικά ομόλογα δεκαετίας πωλούνταν με μικρή διαφορά από τα γερμανικά πριν 5 χρόνια. Τώρα πια αγγίζουν τις 1400 μονάδες βάσης. Στα ομόλογα μικρότερης διάρκειας τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα (πάνω από 25% επιτόκιο το χρόνο για τα διετή ελληνικά ομόλογα!). Η ανοδική πορεία τους είναι ακριβώς ίδια με το μέγεθος της απαισιοδοξίας μας.

Το Υπουργείο Οικονομικών είναι, λέει, ευχαριστημένο από την πορεία της πρώτης εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων για το 2011. Εισέπραξε πιο πολλούς φόρους φέτος από ό,τι το 2010 και μάλιστα από λιγότερες φορολογικές δηλώσεις (περίπου 39 εκατομμύρια euro). Είναι σα να προσπαθείς να σώσεις τον ετοιμοθάνατο με ασπιρίνη.

Το χρέος μας:

Επίσης στα παρακάτω διαγράμματα εμφανίζονται οι εξαγωγές μας σε δις euro, αλλά και τα χρήματα που προήλθαν από εξαγωγές ανά εργαζόμενο. Το συμπέρασμα είναι ότι αφενός είμαστε αντιπαραγωγικοί σε σύγκριση με άλλους και αφετέρου η χώρα δεν παράγει τίποτα αξιόλογο που να μπορεί να το εξάγει.

Αυτό σημαίνει ότι φτάσαμε σε σημείο να έχουμε εργατικό κίνημα χωρίς εργάτες και θα καταλήξουμε σε εργάτες χωρίς εργασία.
Τα μέτρα της κυβέρνησης (μπλε χρώμα) και της τρόϊκας (κόκκινο χρώμα):

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ θα αφήνετε σχόλια και... σχολιανά